![کوچینگ گروهی کوچینگ گروهی](/upload/blog/large/7QhunV-cWC2XpWMZsgo-ssJqSyP7wUY-.webp)
کوچینگ گروهی
پیش از هر چیز اینو بگیم که بسیاری از فرآیندهایی که تحت عنوان کوچینگ گروهی انجام میشه کوچینگ گروهی نیست و در واقع آموزش و منتورینگه. در حالی که کوچینگ گروهی شامل پرسشگری خالصه.
چرا آشنایی با کوچنگ گروهی مهمه؟
خیلی از کوچ هایی که کوچینگ یک به یک کار می کنن، با هیجان زیادی دنبال یادگیری تیم کوچینگن، در حالی که از پتانسیل کوچینگ گروهی غافل هستن.
این موضوع باعث شده تبلیغات و آگاهی رسانی کافی درباره کوچینگ گروهی انجام نشه و مزیت ها و پتانسیل های قدرتمند این حوزه برای افراد و سازمان ها ناشناخته باقی بمونه.
فرق بین کوچینگ تیمی و کوچینگ گروهی چیه؟
تیم و گروه، هر دو شامل جمعی از افراده اما تفاوت اینجاست که،
کوچینگ تیم روی تقویت پویایی و عملکرد تیم تمرکز داره و به اهداف جمعی و همکاری تیمی کمک می کنه تا تیم به عنوان یک موجودیت واحد به بهترین شکل ممکن عمل کنه.
کوچینگ گروهی روی کوچینگ جمعی از افراد با اهداف مشابه تمرکز داره تا بهشون کمک کنه به صورت فردی به اهدافشون دست پیدا کنن و از مزیت گروه هم به طور همزمان بهره ببرن. مثلا افزایش قاطعیت.
در کوچینگ گروهی رشد فرد توسط دیگران محدود نمیشه. به بیان دیگه، کم کاری یه فرد روی باقی اعضا اثر نمیذاره. در حالی که در تیم، خروجی نهایی، تحت تاثیر مشارکت میان تمام اعضاست و کم کاری هر فرد با توجه به نقش او در تیم باعث تضعیف خروجی نهایی میشه.
تفاوت تیم و گروه
تیم | گروه |
مجموعه ای از افراد که با یکدیگر برای رسیدن به یک هدفی مشترک جمعی کار میکنن. | مجموعه ای از افراد که در کنار یکدیگر برای یک موضوع مشترک اما برای اهداف مختلف فردی کار میکنن. (مثلا هدف مشترک افزایش قاطعیت که یک نفر برای موضوع کاری به آن نیاز داره و فرد دیگه در گروه برای زندگی شخصیش به آن نیاز داره). |
در تیم تاثیر افراد بر یکدیگر زیاده مثل کنسرت ارکستر سمفونیک که ساز هر فرد بر آهنگ کلی اثرگذاره. | برخلاف تیم، در گروه، کم کاری یک فرد تاثیر کمتری روی دیگران داره. |
نقش ها معمولا مکمل هم هستن و بر هم اثر گذارند. | نقش افراد ارتباطی بهم نداره. |
مثال: تیم فروش | مثال :کارمندانی از دپارتمان های مختلف سازمان که در یک وبینار آموزشی مدیریت زمان شرکت کردن. |
مزیت یادگیری کوچینگ گروهی:
کوچینگ گروهی برای کوچ ها و افراد/ سازمان ها یه موقعیت برد-برد عالی هست، چون از دیدگاه زمانبندی، یک کوچ میتونه هزینه بیشتری برای زمانش دریافت کنه و از سمت دیگه به نسبت کوچینگ یک به یک، جمع هزینه ها برای افراد/ سازمان ها کمتر خواهد بود که تمایل به استفاده از این گزینه رو بالاتر میبره. علاوه بر منفعت مالی، ارزش دریافتی هم به طور تصاعدی بالاتر میره چون در مقایسه با کوچینگ یک به یک، افرادِ هم هدف میتونن از هم افزایی گروهی و یادگیری از هم گروهیانشون که چالش و دغدغه های مشترکی دارن بهره ببرن.
در این چارچوب، مسئولیت پذیری بهتری نیز میتونه ایجاد بشه.
همچنین تنوع در کوچینگ گروهی زیاد هست و در حوزه لایف کوچینگ، کوچینگ در سازمان و... قابل استفاده هست.
در ادامه نمونه ای از چارچوب کوچینگ گروهی در قالب مثال آورده شده:
یک گروه شش تا هشت نفره که دارای هدف کوچینگ یکسان هستن رو تشکیل بدین.
کوچینگ رو با واضح کردن تعریف هدف جلسه (مثلا تقویت رفتار قاطعانه) شروع کنین. برای این کار لازمه با پرسشگری قدرتمند مسیر رو تهسیل کنین تا چیستی و چرایی موضوع جلسه مشخص بشه.
به طور مثال رفتار قاطعانه، در عمل چگونه به نظر میاد؟ چرا رسیدن به این سطح شایستگی مهمه؟ (توجه کنین که همه چیز با پرسشگری از سمت کوچ انجام میشه).
در طول جلسه از ابزارهای مشارکتی مثل MIRO و.. استفاده کنین تا مطمئن باشین که صدای همه اعضا در گروه شنیده می شه (یکی از چالش های جلسات کوچینگ گروهی که لازمه کوچ اون رو مدیریت کنه، شنیده نشدن صدای همه افراد هست).
در جلسه دوم بر اساس بینش insight به دست آمده، یک ارزیابی ساده تهیه کنین که عناصر مختلف مربوط به اون شایستگی رو نشون بوده. سپس اعضای گروه میتونن خودشون رو بر اساس این ویژگیها ارزیابی کنن. همچنین اعضای گروه میتونن در این ارزیابیها، از بازخورد هم گروهی های خودشون کمک بگیرن
.
در جلسه سوم به سراغ بازتاب دهی و تامل در خود ارزیابی ها و بازخورد ها میرین.
اعضای گروه میتونن:
- ویژگیهای خاصی رو شناسایی کنن که میخوان روش تمرکز کنن،
- رفتاری که میخوان متوقف/شروع کنن رو تعیین کنن.
- بر این اساس اقدامات مشخص طراح کنن.
- جفت کردن اعضای گروه بهعنوان شرکای مسئولیتپذیر در این مسیر میتونه بسیار سودمند باشه.
جلسات باقیمانده به بازتاب دهی به اقدامات و افزایش تمرکز و حل چالش ها می پردازه. بطور مثال از یکی از افراد گروه بپرسید چه چالشی مرتبط با دستیابی به هدف تعریف شده داشته؟ سپس با فرآیند تسهیلکننده، به سایر اعضای گروه کمک کنین تا استراتژیهایی رو برای حل چالش پیشنهاد کنن. وقتی اعضا پیشنهاداتشون رو به کسانی که با این چالش روبرو هستن ارائه می دن، متوجه می شن که بسیاری از این نکات با چالش های خودشون هم مرتبط هست که آگاهی از این امر کمک کننده هست.
آخرین جلسه به خلق فکر اعضا در مورد موقعیت فعلیشون در این سفر و سپس تعیین کردن اینکه چه چیزی رو ادامه بدن و چگونه خودشون رو برای رفتارهای جدید پس از کوچینگ مسئول بدونن، می پردازه.
سخن پایانی:
اگه به دنبال روش های متنوع و کاربردی در ارائه خدمات کوچینگتون هستین، به هیچ وجه از کوچینگ گروهی و قدرت پنهانش غافل نمونین.
توجه کنین که برخلاف آموزش های غیر حرفه ای، در کوچینگ گروهی هم، مثل کوچینگ یک به یک، کوچ در تمامی جلسات به پرسشگری می پردازه و هیچ گونه آموزش و منتورینگی انجام نمیده.
اگه تجربه ای از کوچینگ گروهی خالص داشتین، بنویسین که متفاوت ترین نتیجه ای که براتون داشت چی بوده؟
Group Coaching — The Hidden Gem in a Coach's Toolkit by Sandeep Jain, PCC
نظرات (0)
در این قسمت نظر خود را با ما در اشتراک بگذارید